woensdag 20 februari 2008

Grote gezinnen

André Rouvoet is de vleesgeworden pleitbezorger voor grote gezinnen. Vindt hij dat zaken als zwangerschapsverlof en andere fiscale maatregelen in Nederland te mager zijn ten opzichte van de ons omringende landen (zoals België en Duitsland)?!? Rouvoet gebruikt de vergrijzing als motief, maar de mééste mensen zijn tevreden met twee kinderen.
Financieel en emotioneel-sociaal is dit méér-dan-genoeg voor de huidige huishoudens. Het leven is relatief duur geworden (of was Dhr. Rouvoet daar nog niet van op de hoogte, als buitengewoon goed betaald minister?).

Bovendien vergeet Dhr. Rouvoet één belangrijk feit: dat er nog veel kinderen in dit land ónder de armoedegrens leven. Een totaal vergeten groep kinderen én hun ouders, die hier niet voor gekozen hebben!!!

Ongelimiteerd kinderen krijgen? In Nederland zijn er meerdere oplossingen te bedenken om de vergrijzing tegen te gaan! Maar als we dan al méér Nederlanders willen, zijn we moreel verplicht om (met name) de kinderen méér perspectieven te bieden. Dus niet alleen een financieel extraatje voor de ouders.
Er zijn nog steeds teveel drop-outs en spijbelaars, waar de overheid te laconiek op reageert. De kwaliteit van het onderwijs was onderdeel van het "1040-urennorm-protest".

En kijk eens naar mensen die tijdens de 2e babyboom zijn geboren (dus rond 1970/1971). Zolang de arbeidsmarkt niet fair is voor mensen uit díe generatie, én zolang méér kinderen synoniem staan voor méér concurrentie op de arbeidsmarkt (wat ook daadwerkelijk het geval is), zal het grootste deel van de bevolking er totaal geen oren naar hebben. Vooral in Zuid-Limburg, waar sinds decennia (lees: sinds de mijnsluitingen) veel-te-veel mensen langs de kant komen te staan.
En wat doet de Rijksoverheid? Die heeft er nauwelijks oog voor, en laat mensen vierkant stikken!!! Dus als je wílt werken, maar niet de papieren hebt én bovendien de pech had dat je in Zuid-Limburg bent geboren, dan mag je zélfs van mensen als Dhr. Rouvoet geen hulp verwachten. De plannen die Rouvoet heeft gepresenteerd bewerkstelligen zelfs het tegenovergestelde: het vinden van een baan zal nóg moeilijker worden op die manier!

De plannen van Dhr. Rouvoet vind ik bovendien naar discriminatie rieken! Ga je mensen met kinderen nóg meer bevoordelen, dan zijn (gewild én ongewild) alleenstaanden en kinderlozen alwéér eens de dupe: ze mogen weer eens (extra?) belasting gaan betalen. Het geld voor deze plannen moet toch érgens vandaan komen?!

Het is weer eens, zoals we al decennia lang gewend waren (en waarmee álle alleenstaanden en kinderlozen het absoluut niet mee eens zijn, en wat deze groep (terecht!) onrechtvaardig vindt): het "ouderwetse" gezin wordt de zoveelste keer bevoordeeld, terwijl de lasten voor alleenstaanden en kinderlozen weer eens ‘verzwaard’ worden. Hoe lang moet dit zo nog doorgaan?
Ik wil meneer Rouvoet er even aan herinneren, dat huwelijken en gezinnen tegenwoordig lang niet meer zo hecht zijn, als vroeger (omwille van het maatschappelijk oordeel (bijvoorbeeld de ‘moetjes’) of om welke andere reden dan ook)). Het is dan ook erg ouderwets om het-gezin-met-kind(eren) als "ijkpunt voor een solide maatschappij" te nemen. Daarmee worden singles en koppels-zonder-kids ten onrechte véél-te-veel tekort gedaan.

Een idee wat mij (en mét mij vele andere singles-en-kinderlozen) stukken beter zou bevallen: laat de rijkere en welvarender gezinnen meer belasting betalen, zodat de armere gezinnen daarvan kunnen profiteren. Oftewel: de kinderbijslag inkomensafhankelijk maken. Voor rijke gezinnen de kinderbijslag afschaffen en voor arme(re) gezinnen de kinderbijslag verdubbelen. Dat lijkt me sowieso zinvoller.
Een welvarend gezin kan best zonder de kinderbijslag; voor een ander gezin is het nét dat bedrag waarmee men het hoofd boven water kan houden. Het welvarende gezin zorgt er sowieso al voor, dat hun kinderen leuke, moderne kleding én zo-goed-mogelijk onderwijs krijgen. Terwijl het arme gezin de eindjes aan elkaar probeert te knopen, waarbij men nog niet eens dénkt over moderne, leuke kleding en goed onderwijs.

Dus wat Dhr. Rouvoet van plan is?!? Zorg eerst maar eens voor méér perspectieven voor de huidige generaties!

En bovendien wil ik géén minister in mijn slaapkamer, dat u het even wéét!!!

M.M.

Geen opmerkingen: