zaterdag 26 januari 2008

De spoorwegen



Treinliteratuur

Over treinen is en werd altijd al veel geschreven. Ook in de literatuur. Veel mensen kennen het spoor alleen van krante-artikelen.
Bij deze een korte bloemlezing over onlangs verschenen artikelen in kranten. Hier ga ik later verder op in…

Hoopvolle berichten:
“Spoorverbinding tussen Noord- en Zuid-Korea” (De Pers 12-12-2007).
Een goederentrein vertrekt van station Dorsan (Zuid-Korea). Na meer dan vijftig jaar hebben Noord- en Zuid-Korea de spoorverbinding tussen beide landen hersteld. Gisteren passeerde de eerste goederentrein de zwaarbewaakte grens tussen de twee landen. De verbinding werd verbroken tijdens de Korea-oorlog van 1950-1953.

Opening station “De Kissel” en “Eygelshoven Markt” op het traject Heerlen – Aken - Stolberg. Al het toegestroomd publiek kreeg een gratis kaartje op beide stations. Althans, dit was de bedoeling. Mensen uit Heerlen moesten naar station Eygelshoven-Markt om daar hun gratis kaartje op te halen. Ook begreep ik uit betrouwbare bron, dat beide stations niet bepaald toegankelijk zijn voor de gehandicapte medemens.

Een reactie hierop, was te lezen op de website van De Limburger. Daar schrijft Anna Boulanger waarom er misschien ook een dergelijk “Bahn”-verbinding mogelijk is naar Gulpen en Maastricht.
Sinds Veolia is er geen behoorlijke openbaar-vervoer-verbinding meer tussen Maastricht en Aken. Tenzij je bereid bent om de 35 kilometer af te leggen in anderhalf uur. Het autoverkeer op die route is weer flink toegenomen…

“Bekende Limburgers waar een trein naar vernoemd wordt” (uit: het Limburgs Dagblad)
Veel Limburgers hebben hun suggestie opgestuurd om een trein te vernoemen naar een bekende provinciegenoot. Toon Hermans is de enige waar géén trein naar wordt vernoemd, omdat de rechten voor het gebruik van zijn naam in een stichting zitten. Men vond het niet geschikt om een trein naar Toon te vernoemen.

In zijn “Sinnieklaas-conference” was híj de locomotief/machinist en zijn broers en zussen waren de wagons (die door de kamer liepen). Hiermee gaf hij aan, hoe karig vroeger het Sinterklaasfeest in Huize Hermans was.

De erven van Toon zeiden “nee”, maar deze “nee” is geen probleem voor Veolia. Ze hebben nog dertig namen in voorraad.
Denkend aan een Chantal Janzen of Brigitte Heitzer (de nieuwe ‘Evita’ uit Noorbeek).

Wordt vervolgd…

Geen opmerkingen: