woensdag 26 december 2007

Over kerk en geloof




Erfgoedhuis kent elk weetje over katholieken

Nijmegen - Het Digitaal Katholiek Erfgoedhuis (DKE) biedt sinds gisteren toegang tot een uitgebreide internetsite over katholiek Nederland. De site is het resultaat van een samenwerking tussen de Radboud Universiteit Nijmegen en het Katholieke Documentaire Centrum (KDC). De collectie van het KDC is aangevuld met informatie van tal van organisaties. Het gaat om foto’s, films, geluids- fragmenten, schoolplaten en devotieprentjes.

Dus als je kleinzoon vraagt: ”Wat was dat eigenlijk, het vormsel?”, dan klikt opa de nieuwe site aan en legt uit hoe een twaalfjarige vroeger in de katholieke kerk zijn doopsel bevestigde door het vormsel. En dat hij daarbij door de bisschop gezalfd werd en van die man een soort ridderslag kreeg, een tik tegen zijn wang. Omdat Noord-Brabant, samen met Limburg, eeuwenlang de braafste katholieke provincie was, is er op de site heel wat over het Brabantse katholieke leven te vinden.

“We willen met de site een bijdrage leveren aan de kennis over religie en confessionele verhoudingen in Nederland”, legt Monteiro uit. “Het is niet de geschiedenis van de kerk, maar de geschiedenis van een kerkgemeenschap.
Men kijkt met een zekere bevreemding naar praktiserende moslims of orthodoxe protestanten die dagelijks intensief met hun geloof bezig zijn. Ze vergeten dat het goed veertig jaar geleden voor veel katholieken niet anders was”.

www.nederlandskatholicisme.nl

Uit: het “Limburgs Dagblad”, 6-11-2007


Kerkraadse Lambertuskerk bestaat 900 jaar

Er zal -Kerkrade kennende- nog veel gefeest gaan worden. Eucharistievieringen, frühshoppen, concerten, een processie. Ze zullen nog tot en met december 2008 geprogrammeerd worden om iedereen te herinneren aan het negenhonderdjarig bestaansfeest van de parochie. Eerste in de reeks van festiviteiten was de onlangs gehouden presentatie van het boek “900 Jaren Kerk en Parochie Sint Lambertus Kerkrade”, en een discussie over de daaraan gekoppelde vraag of men ook mag spreken van “de geboorte van een stad”, zoals de ondertitel van het parochiefeest luidt.

De deskundigen zijn het er niet over eens. Volgens de één is er pas sprake van een gemeenschap Kerkrade in 1467, toen Kerkrade zijn schepenbank kreeg. Een ander zegt pas vanaf 1750, toen de monocultuur in Kerkrade eindigde. Een ding is zeker: van een echte gemeenschap was in 1100 absoluut nog geen sprake. En het destijds zeer dunbevolkte Kerkrade, heeft vóór de stichting van de Lambertusparochie naar alle waarschijnlijkheid behoord tot de Johannes de Doperparochie in Eygelshoven.
De kerk van Kerkrade werd in 1108 (vier jaar na inwijding van Rolduc) gesticht door de familie van Saffenberg uit Mayschoss aan de Ahr, die het gebied “Rode” (niet alleen Kerkrade maar óók Herzogenrath) in handen had, én de zielzorg voor de bewoners van hun grondgebied verzorgde. Dat uitgestrekte gebied bestond negenhonderd jaar geleden overigens uit pakweg veertig woningen en boerderijen en maximaal 300 mensen.

Het eerder vermelde boek verhaalt ook over de stichting van andere parochies in Kerkrade. En over een pastoor die zich al in 1660 beklaagde over de dagelijkse “slechtweer kerkgangers”, die pas naar de kerk kwamen als de pest ze op hun hielen zat. Maar ook een voorwoord van de (uit Kerkrade afkomstige) Bisschop van Roermond, Frans Wiertz. Die hier zijn eerste heilige communie deed, het vormsel kreeg toegediend en er zijn eerste heilige mis opdroeg.

Voor het boek kan men voorintekenen bij Boekhandel Deurenberg (info@deurenberg.nl)
Aan de kassa € 22,50 en bij voorintekenen € 20,-.


Bijbel en Koran op dezelfde internetsite (een voortreffelijk initiatief!)

De volledige tekst van de Bijbel en de Koran staat sinds gisteren in het Nederlands, Engels en het Arabisch op een website. Een zoekfunctie maakt het mogelijk aan de hand van een zoekwoord de teksten uit beide heilige boeken met elkaar te vergelijken.

De site www.bijbelenkoran.nl is een initiatief van de interkerkelijke omroep IKON en Radio Nederland Wereldomroep. Zij spreken van een wereldprimeur. De twee omroepen willen een brug slaan tussen moslims en christenen en de dialoog tussen de aanhangers van beide wereldgodsdiensten bevorderen. Zo zal het vele Nederlanders verrassen dat het woord “slaan” in de Bijbel zestig keer vaker voorkomt dan in de Koran.

De site maakt gebruik van de Nieuwe Bijbelvertaling, die ruim drie jaar geleden verscheen. De vertaling van de Koran in het Nederlands is van Fred Leemhuis. Om de lezer op weg te helpen in zijn speurtocht door de twee boeken hebben de initiatiefnemers achttien verhalen op de site gezet die zowel in de Koran als in de Bijbel voorkomen.

Uit: “De Pers”, 7-12-2007

Geen opmerkingen: