dinsdag 4 december 2007

Liever wijnbouw dan mijnbouw

25 jaar is het geleden, dat de laatste "koempel" in de duisternis van de mijn verdween. Voor de gezondheid van deze mannen was het uitermate slecht. Maar de vondst van aardgas bij Slochteren deed ze de das om. De kou werd voortaan verdreven door aardgas.

Waar je het ook warm van krijgt is van wijn drinken. De wijnoogst gebeurt in de milde warmte van de herfstzon. Frisse lucht in plaats van bedomptheid van de mijn.
Wijn is luxe. Energie is noodzaak. Onze economie is oververhit. China zuigt alle grondstoffen naar zich toe. Het Midden-Oosten is in oorlog geraakt door de politieke agenda van de Verenigde Staten.

En opeens is er weer een roep naar kolen. Gezien de milieuschade die dit veroorzaakt, kan ik niet anders dan ertegen zijn. En verwijzen naar de actie http://www.kappenmetkolen.nl/.

Waarom "kappen met kolen"?
Kolencentrales: ramp voor het klimaat.
Een kolencentrale stoot meer broeikasgas CO2 uit dan 1,5 miljoen auto’s. Vijf nieuwe kolencentrales zijn slechter voor het klimaat dan het hele Nederlandse wagenpark.
Kolen zijn ouderwets en smerig
Met kolen gaan we tientallen jaren terug in de tijd. Het verbranden van steenkool is een smerige en ouderwetse techniek. Waarom niet kiezen voor wind- en zonne-energie? Veel beter voor ons leefmilieu!!!
Kolenstroom = exportstroom
We hebben helemaal geen kolencentrales nodig! Nederland heeft genoeg stroom. Alle extra stroom die de kolencentrales produceren is bedoeld voor de export.
Opslag overblijfsel (CO2) = onzeker
De energiebedrijven zeggen dat de vervuilende CO2 die de centrales gaan produceren, opslaan onder de grond. Ze hebben echter nog geen idee hoe ze dit moeten doen. Opslaan is een zeer onzekere optie.

We moeten radicaal kiezen. "Grijze" energie duurder maken en schone (groene) energie goedkoper. Energiebesparing moet de inzet zijn van dit kabinet. Maar óók meer windmolens en zonnepanelen. Goed voor het milieu!
Tevens zijn ook zaken als Mijnwaterprojecten interessant om te volgen.

Geen opmerkingen: